Idrætter

Svømning og udspring

Svømning

Konkurrencesvømning: Under DM-ugen konkurrerer svømmerne i et 50 meter-bassin, som har samme længde som et olympisk bassin. Tilbage i 2020 blev svømmebassinet i Nørresundby Idrætscenter udvidet med syv millimeter, så det overholder alle officielle bassinmål. 

For at præstere sit bedste skal man i svømning både mestre sin start, sit undervandsarbejde og selve svømningen, som enten kan være butterfly, rygsvømning, brystsvømning, frisvømning (også kendt som crawl) eller medley (en kombination af de fire nævnte stilarter). Den længste DM-distance er 1500 meter, mens den korteste er 50 meter.

Åbent vand: Limfjorden lægger vand til danmarksmesterskaberne i åbent vand-svømning, som finder sted under DM-ugen. Centralt placeret ved siden af Limfjordsbroen dyster landets bedste åbent vand-svømmere mod hinanden, når vinderne for damer og herrer skal findes på fem kilometer-distancen.

Deltagerne svømmer på en opmålt trekantet rute ud for Honnørkajen, som skal tilbagelægges cirka 2,5 gang. Vind og vejr kommer til at spille en stor rolle, og eftersom Limfjorden er kendt for at have stærke strømforhold, er der lagt op til et yderst seværdigt mesterskab, som både kan opleves fra Nørresundby, Limfjordsbroen og Aalborg Havnefront.

High Diving er en sportsgren, der er tæt relateret til udspring, som det kendes fra OL, men hvor man springer fra betydeligt højere højder, lander på benene i stedet for på hovedet og forsøger at lave så mange saltoer og skruer som muligt på vej mod vandet.

Sporten stiller ekstreme krav til både teknik, fysik, og mentalitet, og det er kun den dygtigste verdenselite, der konkurrerer på VM-højderne 20 meter (damer) og 27 meter (herrer). Det er uhensigtsmæssigt at udfordre elitehøjderne, før man har meget springerfaring med High Diving, og derfor vil der til DM blive sprunget fra mere end én højde, for at muliggøre deltagelse for udøvere på forskellige niveauer. Alle højder konkurrerer mod alle, og de, der springer fra højere højder, får en smule flere point, så længe udførslen er med.

Svømning

Vidste du?

  • At svømmere barberer hele kroppen

Mange svømmere barberer hele kroppen for at øge deres præstation i vandet. Den simple forklaring er, at det reducerer vandmodstanden.
Vigtigere er det, at undersøgelser har påvist, at barberet hud er mere følsom over for vandet og dets tryk, hvilket gør det muligt for svømmere at foretage små tekniske justeringer, hvor det er nødvendigt.

  • At butterfly er den nyeste stilart

Den nyeste svømmestilart er butterfly, der kom på det olympiske program i 1956 som selvstændig stilart. Butterfly udviklede sig fra brystsvømning, da svømmere begyndte at føre armene frem over vandet for at undgå vandmodstand. Alle finalister ved OL i Helsinki i 1952 svømmede ’overarms-bryst’.

  • At svømmere sveder i vandet

Fordi svømning er en sportsgren, hvor der forbruges meget energi, sveder en svømmer tilsvarende meget, mens atleten svømmer. Men fordi svømmerne er nedsænket i vand, er det ikke noget, man lægger specielt mærke til.

Læs mere
Åbent vand

Vidste du?

  • Vandtemperaturen afgør valg af badetøj
    Ved en vandtemperatur på 18,9 grader eller køligere skal der anvendes våddragt og badehætte. Er vandet 19,0 grader eller varmere, skal der svømmes med svømmedragt. For svømmedragter gælder, at de ikke må dække hals, skuldre og arme, ligesom de ikke må gå under anklen. Endeligt skal svømmedragten være uden lynlås, produceret i tekstilmateriale og på ingen måde være isolerende.
Læs mere
High Diving

Vidste du?

  • Af hensyn til sikkerhed lander udspringerne altid på benene. Danske Magnus Gardersson er dog én af de få, som i sportens unge dage landede med hovedet først, da han for 10-20 år siden gjorde sig bemærket på den internationale High Diving-scene.

  • Til DM rammer springerne vandet i Limfjorden med hastigheder op til 70 km/t og bremser på blot 4-5 meter under vandet.

  • På den ene side er sporten så gammel som hulemalerierne, der viser vores forfædre, der sprang fra klipperne. På den anden side er sporten stadig helt ny og først formelt anerkendt af verdensforbundet FINA i 2013.

  • Da VM-højden for herrer skulle fastsættes, valgte man 27 meter, da det fysiologisk giver mulighed for at lave 5-dobbelt salto.

  • Første danske mesterskab i High Diving blev afviklet under Covid-19 lockdown i efteråret 2020 på Gymnastikhøjskolen i Ollerup.

Læs mere

Se mere om DM-ugen